مطالعات و بررسی های دانشمندان زیست شناس نشان می دهد که حداقل ۱۵۰ میلیون سال است که موجوداتی بنام زنبور عسل (Honey Bee) در جهان زندگی می کنند. تاریخچه استفاده از عسل طبیعی همراه با تاریخ خلقت بوده و تقریباً در هر فرهنگی میتوان شواهد بهرهگیری از آن به عنوان یک منبع غذایی بود.
در طول چندین هزار سال، تا اوایل قرن ۱۸، عسل منبع اصلی قند مصرفی محسوب میشد، اما در چند قرن اخیر همزمان با رشد صنعت نیشکر و چغندر قند، استفاده از عسل طبیعی به عنوان تأمین کننده اصلی قند بسیار کاهش یافت.
زنبور عسل حدود ۱۵۰ میلیون سال قبل وجود داشته و مشغول زاد و ولد بوده است. با این تفاوت که در آن زمان فاقد یک زندگی اجتماعی بوده و مثل خیلی از زنبورهای غیرعسلی امروزی، زندگی انفرادی داشته است.
در یونان باستان نیز عسل یکی از هدایای گرانبهای طبیعت انگاشته می شد . یونانیان تصور می کردند که خدایان چون خوراک بهشتی می خورند فناناپذیر و ابدی گشته اند . آنها تصور می کردند عسل یکی از اجزای مهم این خوراک بهشتی است .
قدیمی ترین فسیل زنبور عسل مربوط به بیست میلیون سال پیش است که در موزه تاریخ طبیعی نیویورک نگه داری می شود ( نشانگر مقاومت زنبور عسل و تطابق با محیط ، برای حفظ بقا آن است ) و از آنجا که همه موجودات نتیجه تکامل هستند چنین حدس زده میشود که گونه های ابتدایی آن مربوط به چهل تا پنجاه میلیون سال قبل می باشد.
آدمیان نخستین از روزگاران بس دراز از عسل استفاده می کردند در یک نقاشی که در غارهای بیکورپ اسپانیا وجود دارد مردی را نشان می دهد که در حال برداشتن عسل از یک کندوی طبیعی می باشد این تصویر مربوط به ۱۲ هزار سال قبل از میلاد مسیح می باشد.
از روایت های قدیم هندی و مصریان باستان بر می آید که از عسل استفاده می کرده اند گویند در یکی از اهرام مصر ظرفی حاوی عسل یافتند که بعد از چند هزار سال هنوز همچنان سالم بوده است.
زنبورداری در ایران سابقه دیرینه داشته و یکی از حرفه های اصیل و قدیمی ایرانیها است .دشنه مفرغی منقشبه شکل زنبور عسل و متعلق به هشتصد سال قبل از میلاد که در لرستان بدست آمده است و اکنون در موزه شهر بروکسل نگهداری میشود، معرف قدمت آشنایی ایرانیها با این حشره مفید است.
در دوران هخامنشیان نگهداری زنبور در ایران رواج داشته چون مردم به جای شکر از عسل استفاده میکردند. اما ایران نیز تحت تأثیر دیگر کشورها در چند قرن اخیر منابع قندی خود را از کشت نیشکر و چغندر قند تهیه مینماید.
مقدمه و معرفی دوره آموزش پرورش زنبورعسل
تاریخچه ای از انواع گونه و نژاد زنبور به همراه معرفی حرفه پرورش زنبورعسل
معرفی انواع گونه ها و نژادهای زنبورعسل
معرفی ساختار کندو
معرفی ابزار برداشت عسل ، معرفی خرک و فرقون ( ابزار آخر )
آشنایی با ابزارهای بداشت عسل
آموزش کامل و کاربردی تکثیر کندو و توسعه پرورش زنبور ، تعویض ملکه ، مبحث ادغام کردن
آشنایی با موم ، برگ موم و ساختار بدن زنبور
توضیحاتی درباره غارت و ادغام زنبورها ، نرکُشی و ادغام کردن ، تشخیص سن و سال ملکه و نکات لازم
آشنایی با قانون 40 روزگی ، آموزش مدیریت رفتار زنبور ، معرفی محصولات تولیدی زنبور عسل
آشنایی با بیماری و آفات ، بیماری نر زا ، بیماری نوزاد سنگی و لارو سنگی
تقویت کلونی و نحوه تشخیص سن ملکه قانون 40 روزگی
مدیریت رفتار زنبور و محصولات تولیدی زنبور
معرفی آفات زنبورعسل - واروا
بیماری ها
تغذیه زنبور - بازاریابی - برداشت عسل - نتیجه گیری
رسول بهزادیان نژاد
یونس میرویسی
سمانه خواجویی
علی هادی
زهره سالاری بردسیری
ملیحه رمضانی نژاد
حسن طیوری
رضا شکوهی نیا
حسین ملائی
نرگس آماده